Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενεργοποιούν τα συμπτώματα;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ενεργοποιούν τα συμπτώματα;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και υποβάλλονται σε δοκιμή διαλογής αίματος είναι συνήθως ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε την κατάσταση. Αυτή η δοκιμή μετρά τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Η χοληστερόλη είναι μια βασική ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα για την πέψη, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και άλλες συνθήκες που σχετίζονται με την καρδιά.

που υποβάλλονται σε συνήθεις εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να καθορίσει εάν τα επίπεδα χοληστερόλης βρίσκονται μέσα σε ένα υγιές εύρος. Εάν ένα άτομο θα επωφεληθεί από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή να πάρει φάρμακα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για το τι προκαλεί υψηλή χοληστερόλη και πώς οι γιατροί διαγνώσουν και αντιμετωπίζουν την.

συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλής χοληστερόλης, ένα άτομο μπορεί να δει λιπαρές προσκρούσεις στο δέρμα τους ή στα γκριζωπό-λευκά κύκλους στα μάτια τους.

Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης.

Το φύλο και το φύλο υπάρχουν στα φάσματα. Αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσει τους όρους „αρσενικό”, „θηλυκό”, ή και τα δύο για να αναφερθούν στο σεξ που έχει εκχωρηθεί κατά τη γέννηση. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Ένας πίνακας λιπιδίων είναι μια εξέταση αίματος που διαχειρίζεται ένας γιατρός για τη μέτρηση των επιπέδων χοληστερόλης ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμές κάθε 4-6 χρόνια. Μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών και εφήβων ηλικίας 17-21 ετών θα πρέπει να λάβουν έλεγχο χοληστερόλης.

Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν πιο συχνές δοκιμές εάν έχουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδη ουσία που παράγει το ήπαρ. Οι λιποπρωτεΐνες φέρουν χοληστερόλη μέσω του σώματος. Το σώμα χρησιμοποιεί χοληστερόλη για διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης τροφίμων, της παραγωγής ορμονών και της δημιουργίας βιταμίνης D.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή „κακό”, χοληστερόλη και λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή „καλή” χοληστερόλη.

Εάν η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Αυτό συμβαίνει όταν οι πλάκες σχηματίζονται σε τοιχώματα αρτηρίας και μπορεί να τις περιορίσουν και να προκαλέσουν περιορισμένη η ροή του αίματος.

Τι προκαλεί υψηλή χοληστερόλη;

Αν και η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συχνά οφείλονται σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την ανεπαρκή άσκηση και την κατανάλωση μη θρυλικής διατροφής.

Μερικοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

  • Γονίδια που ένας γονέας πέρασε
  • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως οι χρόνιοι νεφροί, Ασθένεια και διαβήτης
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως στεροειδή που θεραπεύουν φλεγμονώδεις καταστάσεις

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μια δοκιμή αίματος που ονομάζεται πάνελ λιποπρωτεϊνών ή προφίλ λιπιδίων, για να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης. Μετράει:

  • LDL χοληστερόλη: Αυτή η λεγόμενη κακή χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Χοληστερόλη HDL: Αυτή η λεγόμενη καλή χοληστερόλη μετακινεί την LDL χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ.
  • Τριγλυκερίδια: Αυτά είναι τα πιο κοινά λίπη στο σώμα. Εάν συμβαίνουν υψηλά επίπεδα παράλληλα με τα υψηλά επίπεδα LDL ή τα χαμηλά επίπεδα HDL, ένα άτομο μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εάν ένας γιατρός πρέπει να προτείνει επιλογές θεραπείας για ένα άτομο με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, θα λάβουν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου του ατόμου και τη συνολική υγεία.

Κίνδυνοι για υψηλή χοληστερόλη

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει υψηλή χοληστερόλη. Εξετάζουμε αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

Οικογενειακό ιστορικό

Οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι μια γενετική κατάσταση που ένα άτομο μπορεί να κληρονομήσει από έναν ή και τους δύο γονείς. Μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας τείνουν να μοιράζονται παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων.

Ηλικία και το σεξ

γενικά, καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, ο κίνδυνος να έχει αυξήσει τα επίπεδα ανθυγιεινής χοληστερόλης.

Αυτή η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους άνδρες. Τα θηλυκά συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL από τα αρσενικά μέχρι να φτάσουν στην εμμηνόπαυση. Αντίθετα, τα αρσενικά οποιασδήποτε ηλικίας έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα HDL από τα θηλυκά.

Οι συνθήκες υγείας

Εκτός από την FH, ορισμένες άλλες συνθήκες υγείας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχουν ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ο διαβήτης αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης HDL.

Οι συνήθειες του τρόπου ζωής

Οι ακόλουθες συνήθειες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου υψηλών επιπέδων χοληστερόλης:

  • Έλλειψη άσκησης: Η πολύ μικρή άσκηση μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος ενός ατόμου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Κακή διατροφή: Μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και trans λίπος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Επιπλοκές από υψηλή χοληστερόλη

    υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Αυτή η συσσώρευση πλάκας περιορίζει τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη.

    Η αθηροσκλήρωση αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου: > Περιφερειακή νόσο, η οποία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει συνήθως τις αρτηρίες στα πόδια και τα πόδια

  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Μάθετε για τους διάφορους τύπους και τις αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων.

    θεραπεία και πρόληψη

    Κάνοντας ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί συνήθως να βοηθήσει ένα άτομο να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL ή να διατηρήσει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL. Ωστόσο, ένας γιατρός μπορεί μερικές φορές να συνταγογραφήσει επίσης φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης.

    Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

    Ένα άτομο μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα για να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Αυτά περιλαμβάνουν:

    • Τρώτε μια θρεπτική διατροφή: Αυτός ο τύπος διατροφής περιλαμβάνει τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη και είναι χαμηλά σε κορεσμένα και trans λίπη.
    • ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΠ: Η εγκατάλειψη του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL και να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL.
    • Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.
    • Διαχείριση στρες: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε μερικούς ανθρώπους.
    • Άσκηση: Η μέτρια σωματική δραστηριότητα – ιδανικά ένας συνδυασμός καρδιαγγειακής άσκησης και κατάρτισης αντίστασης – μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

    φάρμακα

    Εάν ένα άτομο έχει λάβει διάγνωση υψηλής χοληστερόλης, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως στατίνες. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής μειώνοντας τη χοληστερόλη.

    Ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση διατροφικών και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

    Μάθετε περισσότερα για το πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη.

    Περίληψη

    Καθώς τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα, ένα άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ότι έχουν την κατάσταση μέχρι να υποβληθούν σε εξέταση αίματος. Αυτή η δοκιμή μετρά τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

    Μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης υψηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα συνταγογραφούν επίσης φάρμακα.

    • Η διατροφή/δίαιτα
    • Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.